De asemenea, experţii doresc să încurajeze reciclarea elementelor din acestea. Proiectul a fost conceput de Arjan Dijkstra şi Colin Wilkins, geologi la School of Geography, Earth and Environmental Sciences. Interesul lor iniţial a fost declanşat de dependenţa dispozitivelor electronice de resurse minerale rare, scrie Phys.
„Ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoanele noastre mobile, dar câţi dintre noi ne gândim ce se află în spatele ecranului? Când te uiţi, răspunsul este deseori cobaltul şi wolframul, care este exploatat în mare parte din zonele de conflict din Africa. Are şi elemente rare precum neodim, praseodim, gadoliniu, disprosiu, dar şi aur, argint şi alte elemente valoroase”, a precizat Dijkstra.
În cadrul experimentului, cercetătorii au luat rezultatul din blender şi l-au amestecat din nou la aproape 500 de grade Celsius cu peroxid de sodiu. Astfel, au putut crea o analiză detaliată a soluţiei rezultate în acid pentru a determina conţinutul chimic precis.
Rezultatele au arătat că telefonul folosit în teste are 33 de grame de fier, 13 de siliciu, 7 de crom, dar şi alte cantităţi de substanţe abundente. De asemenea, telefonul conţine şi elemente critice precum 900 de miligrame de wolfram şi 70 mg de cobalt şi molibden, dar şi 160 mg de neodim şi 30 mg de praseodim. Fiecare telefon conţine 90 mg de argint şi 36 mg de aur.
Studiul demonstrează că pentru a fabrica doar un singur telefon este nevoie de 10-15 kilograme de minereu, care include 7 kg de minereu de grad ridicat (concentraţie mare) de aur, un kilogram de minereu de cupru normal, 750 de grame de minereu normal de wolfram şi 200 de grame de minereu normal de nichel.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Americanii vor să facă minerit pe Lună
Acestea sunt modele de smartphone care se defectează cel mai des